Hva er den norske stilen?

Mote har vært en viktig del av våre liv i lange tider. Det er norsk mote som har skilt bønder fra kontorarbeidere, middelklasse fra arbeiderklasse og tenåringer fra voksne.

I dag er den norske stilen influert av mote fra hele verden. Det har den moderne teknologien sørget for. Ved hjelp av internett blir vi kjent med all verdens moteluner i det de inntreffer. Instagram, Facebook og blogger bringer mote og trender direkte til skjermene våre.

Kle seg etter vær og føre

Hva er egentlig definisjonen på den norske stilen? Kanskje det får tankene dine til å vandre til bunader, anorakker og nikkers? Det er liten tvil om at vi bor i et land langt mot nord der det er mye vær og skiftende vær. Vi kan dermed ikke kle oss i pumps og pensko hele tiden.

Kanskje været påvirker norsk mote mer enn vakre bilder på Instagram, men sannheten er at vi nordmenn liker å kle oss komfortabelt. Vi er rett og slett flinke til å kle oss etter været, og tykke gensere, strikkejakker, skjerf og luer samt fritidsklær er faste plagg i garderoben.

En komfortabel norsk stil

Nordmenn er generelt glade i olabukser, enkle t-skjorter, hettegensere og collegegensere. Det er viktig å kle seg behagelig, og det har, i alle fall frem til nå, vært viktig å ikke skille seg for mye ut fra mengden eller den gruppen man tilhører.

Vi nordmenn liker det vi kaller naturlig skjønnhet, og mange har nok kommentert at vi burde være flinkere til å pynte oss mer. Selv om flere bransjer har sin egen kleskode, foretrekker vi den mer avslappede norske stilen og det er ikke et ukjent fenomen å komme i jobb i joggebukse eller droppe slipset.

Til tross for all denne enkelheten og forkjærligheten for en behagelig og bekvem garderobe, så har det begynt å skje ting innen norsk mote.

Visste du at det har blitt utført en undersøkelse av TNS Sifo som viser at nordmenn pynter seg mer når de skal ut på en flyreise enn det svensker og dansker gjør? Vi har tydeligvis bestemt oss for at norsk mote er å se bra ut når vi er på reise, mens en langt større andel svensker foretrekker jeans og t-skjorte eller til og med joggebukser. Når det kommer til danskene ligger de sånn omtrent midt på treet. Ikke fullt så jålete som nordmenn på flyet og ikke helt så avslappet som svenskene.

Hva skjer med norsk mote?

Til tross for vår forkjærlighet for det enkle og komfortable, så er det noe som er i ferd med å skje med den norske stilen. Dette skyldes flere ting. Nettet har sørget for at moteinspirasjon kun er noen få klikk unna. Når vi slår på smarttelefonen eller klikker oss inn på dataskjermen, kan vi se bilder og lese om hva som er siste nytt. Ikke bare her hjemme, men også i andre land. Vi lar oss inspirere av kjendiser fra TV og film samt personer som lever av å påvirke.

I tillegg har den norske økonomien vokst seg sterk. Nordmenn har mye penger mellom hendene og nå er det moteriktige plagg vi velger å bruke dem på. Norsk stil har utvidet seg til også å omfavne eksklusive merkeplagg. Vi snakker ikke bare om norske merker, men i aller høyeste grad om kjente merker fra Danmark, Sverige og USA, for å nevne noen av de mest populære.

Bloggkulturen har endret den norske væremåten og det kommer også til uttrykk i norsk mote. Vi liker å vise oss frem samt dele våre antrekk med venner og bekjente, og kanskje til og med noen fans.

Det at vi reiser mer er også med på å påvirke oss. I tillegg er det mange av disse reisene som gjøres med det mål for øye å kunne handle moteklær i kjente motebevisste metropoler. Vi kommer hjem fra København, Stockholm, New York og Paris med klær i bagasjen. Vi vil fremdeles ha det bekvemt, men nå vil vi også ha mer stil og mer mote enn før. I tillegg ønsker vi oss mer eksklusivitet.

Basisplagg i den norske moten

Ønsker du å kle deg etter den norske stilen, kan det være lurt å bygge opp en god basisgarderobe. Den enkle og bekvemme norske stilen krever en god jeans og noen enkle og fine t-skjorter og topper. Deretter er det greit med en hvit skjorte samt en blazer eller dressjakke. For kaldere dager er det fint å ha en cardigan eller strikket jakke.

Det kalde og omskiftelige været bidrar til at basisgarderoben må utvides med en strikket genser, noen ullplagg, som stillongs og ullgenser samt lue, skjer og votter. Godt regntøy og et par støvler finnes i skapet til de fleste nordmenn sammen med en varm vinterjakke og minst et par solide sko.

Hos Tråkk Inn finner du mange plagg som passer godt inn i den norske stilen, som, for eksempel, deilige luer og skjerf.

Tilbehøret som gjør susen

Den enkle norske stilen gir rom for bruk av tilbehør. Smykker, skjer, klokker, solbriller og ikke minst vesker er noe av det vi smykker oss med. Dette gjør at vi kan bruke antrekkene i basisgarderoben til både hverdags og fest, på skole og på jobb. Vi bruker tilbehøret for å vise hvem vi er og hvor vi kommer fra. Ikke minst bruker vi det til å gi antrekket det lille ekstra, slik at vi kan føle oss pyntet når det trengs uten å måtte avvike fra den bekvemme norske stilen.

Forskjellen mellom norsk stil og stilen i de andre skandinaviske landene

Danskene er kjent for sin gode kvalitet og sin satsning på miljøet. De har skapt mange merker, som har blitt kjente langt utenfor landegrensene og som spesielt har gjort seg bemerket i Norge. Danskene er generelt opptatt av mote og tar du en tur til København vil du finne merker som ikke selges i Norge.

I Sverige er de kule og hippe, og kjente for å være veldig moderne og trendy i stilen. De er gode på å lage kommersielle merker som likevel er så trendy at de til og med slår an i motemetropoler som Paris.

Der norsk mote har vært mest opptatt av enkelhet og evnen til å kle seg etter været, har kanskje våre naboland hatt en sterkere vinkling på trender. Nå ser det ut som om vi nordmenn er i ferd med å komme etter, og den norske stilen er like trendy som den våre naboer har. Dette til tross for at vi likevel bevarer evnen til å kle oss sporty og i samsvar med værutfordringene i landet vi bor i.


 


Legg til en kommentar

Kommentarer gjennomgås før publisering

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.