Selvstendige lokale butikker. Trenger vi dem?

 I dag er det vår tur til å stille spørsmål til dere og ber dere tenke over hvordan vi vil at verden rundt oss skal se ut. 

Som kunde eller følger av Tråkk Inn har du enten møtt oss i vår butikk i Gran eller blitt kjent med oss via sosial media. Vi setter utrolig pris på at dere viser oss tilliten hver gang dere handler eller liker det vi gjør.

Lokalbutikker - Jeg bruker dem

Som flere har fått med seg skjer det store endringer i vår bransje. Alle, inkludert oss selv, endrer måten vi handler på og vi har ett stort utvalg tilgjengelig i lomma som vi aldri tidligere har opplevd. Som kunder så omfavner vi både det store utvalget og de gunstige betingelsene som vår nye verden tilbyr oss. Så klart er dette forståelig og i utgangspunktet er konkurranse en sunn del av et marked. Men.. Det er også her en del av utfordringen ligger. Med endret handlemønster, hvor de aller største aktørene i bransjen vil ha de beste betingelsene vil vi som selvstendige lokalbutikker alltid være ekstra utsatt. Rene nettbutikker og kjedebutikker har helt spesielle driftsmodeller som gjør at de tilnærmet 100% av gangene vil tilby større utvalg, alle størrelser, gratis frakt og fri retur. Og hvem vil vel ikke ha disse betingelsene når man handler? Driftsmodellene til selvstendige lokale butikker har ikke de samme skaleringsmekanismene som store aktører og vil alltid måtte forholde seg til det faktum at man har en mindre butikk. Lokalbutikkene tilbyr tilstedeværelse, service og at vi kjenner deg som kunde og det er akkurat dette som skiller selvstendige, lokale butikker fra store aktører.

 

Omsetningen i butikker faller i takt med endringen i handlemønster mot mer netthandel. Dette gjelder urovekkende mange selvstendige lokale butikker og 2019 kan bli et år hvor mange mindre steder i Norge vil kunne oppleve at flere legger ned sin drift. Det naturlige spørsmålet å stille seg som kunde, altså deg og meg, ønsker vi oss egentlig denne utviklingen? Vi som kunder sitter på den endelige makta og våre valg former det samfunnet vi har rundt oss. Er vi bevisste når vi velger hvem vi handler fra? Ønsker vi egentlig å ta innover oss et sånt spørsmål når vi bare skal ha en genser?


Vi i Tråkk Inn har tro på at hver og en av oss kan ta noen klare valg og forme det nærmiljøet vi har rundt oss. Vi er sikre på at innerst inne så vil egentlig alle ha lokalmiljøer hvor vi kan oppleve noe mer enn hva en nettside kan gi. Vi er også sikre på at veldig mange av oss har gjort oss opp en formening om hva det betyr å bruke en selvstendig lokal butikk og hvilke muligheter dette gir deg. Å benytte selvstendige lokale butikker er en langsiktig investering man gjør som kunde. De pengene man legger igjen i dag, får man igjen i service, omtanke, tilstedeværelse og utvalg i morgen.

Så hva kan du gjøre helt konkret?

  1. Neste gang du handler, sjekk om din selvstendige lokale butikk har varen eller kan skaffe den.
  2. Vis omtanke, støtt opp og vær stolt over at du har butikker i ditt nærmiljø.
  3. Tenk nøye etter hvem du gir pengene dine til. Vil dine penger gå tilbake til ditt nærmiljø eller gir du i praksis disse videre til en ukjent aksjeeier uten omtanke for det stedet der du  bor.
  4. Kjedebutikker eller en selvstendig lokal butikk? Hva er egentlig forskjellen?
  5. Tenk langsiktig når du handler og kjenn nøye etter om service og omtanke er viktig for deg.
  6. Forestill deg at du har glemt en gave på Lille Julaften, hvor går du?

Vi vet at mange av dere som følger med på Tråkk Inn ikke bor i nærheten av vår butikk. Det virker kanskje paradoksalt at vi snakker varmt om nærmiljøet og å handle lokalt siden vi også har en nettbutikk? Vårt ønsker er at dere skal bruke deres lokalbutikk hvis dere har en i nærheten. Har dere ikke en lokalbutikk som tilbyr det vi gjør, så tenk fortsatt over hvem dere handler fra og hvor pengene deres havner. Finn en lokalbutikk, kjøp fra dem direkte og neste gang du stopper i en liten by så kan du gå inn i en selvstendig lokal butikk du også. 

 2019 er året hvor du bestemmer hvordan ditt nærmiljø skal se ut.

 Ditt valg skjer i dag.

 

 Hilsen oss i Tråkk Inn


Legg til en kommentar

Kommentarer gjennomgås før publisering

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.